Novice

03.07.2019
Obratovalni čas lokala: Kdaj morajo oditi gostje?

Gostinec mora poslovati v priglašenem in potrjenem obratovalnem času, ki mora biti objavljen na vidnem mestu. Kdaj pa mora gostinec, glede na določen obratovalni čas, zapreti lokal oziroma kdaj ga morajo zapustiti gostje?

Kako mora gostinec določiti obratovalni čas?

Gostinec svoj obratovalni čas izbere v skladu s pravili, ki so določena v Pravilniku o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost. Obratovalni čas se namreč določi glede na vrsto gostinskega obrata. In sicer:

  • gostinski obrati, ki nudijo gostom nastanitev, in sestavne enote teh obratov (npr. hotelske restavracije) ter kmetije z nastanitvijo med 0. in 24. uro;
  • restavracije, gostilne, kavarne in izletniške kmetije med 6. in 2. uro naslednjega dne;
  • slaščičarne, okrepčevalnice, bari, vinotoči in osmice med 6. in 24. uro;
  • obrati za pripravo in dostavo jedi med 0. in 24. uro oziroma glede na naročila;
  • gostinski obrati v sklopu igralnic in igralnih salonov med 0. in 24. uro oziroma v času njihovega obratovanja.

Poleg tega mora gostinec upoštevati tudi, da gostinski obrati v stavbah s stanovanji ali v objektih na območju stanovanj, smejo obratovati le me 6. in 22. uro.

Ko gostinec določi obratovalni čas, ga mora prijaviti organu lokalne skupnosti (12. člen Zakona o gostinstvu). To mora storiti 15 dni pred začetkom obratovanja oziroma 15 dni pred spremembo obratovalnega časa. Obratovalni čas se prijavi na posebnem obrazcu. Tega v nadaljevanju potrdi pristojni občinski organ. Pomembno pa je, da potrjen obrazec gostinec hrani, saj ga bo moral pokazati ob morebitnem obisku inšpektorja.

Kakšni so še drugi pogoji za opravljanje gostinske dejavnosti, si lahko preberete v prispevku Katere pogoje morate izpolnjevati za odprtje gostilne. Sicer pa vas na vse posebnosti ob registraciji dejavnosti opozorijo referenti VEM točke Data, na kateri lahko opravite tudi ustanovitev podjetja. Koristne informacije glede opravljanja dejavnosti pa dobite tudi na brezplačnem Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetjater na seminarju Zasluži denar s s svojim hobijem ali idejo.

Vir novic: https://data.si/blog/2017/08/11/obratovalni-cas-lokala/

27.05.2019
Podjetniki bodo prihranili

V Zasavju posluje več kot 1500 podjetij in samostojnih podjetnikov, ki vsak mesec plačujejo štiri različne prispevke za socialno varnost. Finančna uprava RS (Furs) jim bo sedaj omogočila, da namesto štirih položnic za štiri različne prispevke to plačajo z enim e-računom.

Furs bo plačevanje obveznosti na podlagi e-računa uvajal postopoma. Sprva bo rešitev na voljo družbenikom in samozaposlenim, v prihodnje bo na voljo tudi pravnim osebam.

Kot so navedli, lahko zavezanci v svojih bankah začnejo postopke registracije za prejemnika e-računa. Prve e-račune bo Furs izdal po 15. juniju, ko se izteče rok za predložitev obračunov prispevkov za socialno varnost za maj.

Značke: fursprispevkiplačilo


Vir: http://kum24.si/clanek/novice/5ce7c6b9a1ea6/podjetniki-bodo-prihranili?---wXbMBjV9wLvLjE

18.04.2019
Davčne blagajne: triki, s katerimi poskušajo prelisičiti davkarijo

Davčne blagajne so dosegle svoj namen in samo lani v državno blagajno prinesle dodatnih 80 milijonov evrov. Toda iznajdljivost nekaterih gostincev, pa tudi drugih podjetnikov in obrtnikov ne pozna meja. Razkrivamo najpogostejše trike, s katerimi poskušajo prelisičiti davkarijo.

Siva ekonomija naj bi po nekaterih ocenah v Sloveniji znašala okoli 400 milijonov evrov na leto.

Ker ob plačilu brez računa država ne dobi davka na dodano vrednost, pri zavezancih pa je nižja tudi davčna osnova za dohodnino ali davek od dohodkov pravnih oseb, se je z januarjem lani odločila, da bo po vzoru nekaterih držav utajevalcem pri gotovinskem poslovanju na prste stopila z uvedbo davčnih blagajn.

Temu so najbolj odločno nasprotovali pri obrtno-podjetniški zbornici, poleg stroškov nakupa ustrezne opreme pa je bil njihov ključni argument, da davčne blagajne ne bodo zajezile sive ekonomije in ustavile šušmarjev.

Davčne blagajne sive ekonomije niso odpravile. Nobenega dvoma pa ni, da so povečale prilive v proračun...

Članek v celoti na voljo na spodnji povezavi:

Vir novic: https://siol.net/posel-danes/novice/davcne-blagajne-triki-s-katerimi-poskusajo-prelisiciti-davkarijo-444463